Laatste Nieuws

Datum: 26-03-2008

VMware wordt langzaam volwassen

De tijd dat virtualisatie voornamelijk iets was voor de allergrootste ondernemingen met enorme serverparken, is voorbij. De technologie die besturingssystemen en toepassingen kan loskoppelen van fysieke hardware, ligt tegenwoordig ook in het bereik van kleinere bedrijven.

Wat betekent Virtualisatie?
Virtualisatie is het afschermen van de complexiteit van ict-infrastructuur. Het bestaat in verschillende vormen, zoals opslag-, netwerk-, applicatie-, desktop- en servervirtualisatie. De laatste twee maken nu een snelle ontwikkeling door voor Windows en Linux. Beheerders kunnen dankzij virtualisatie het werk van verschillende computers op een enkele computer uitvoeren, waarbij de applicaties toch gescheiden blijven. Desktopvirtualisatie vergemakkelijkt het beheer van werkplekken. Omdat hardware efficiënter wordt ingezet, kan virtualisatie energie en bedrijfskapitaal besparen.

Managementtoepassingen
Op dit moment gaat veel aandacht uit naar de managementtoepassingen die in de eerste helft van dit jaar op de markt verschijnen. Hierbij kunt u denken aan producten als Lifecycle Manager, Site Recovery Manager en Stage Manager, dit alles voor het logisch beheren, automatisch herstellen en gemakkelijk uitbreiden van virtuele machines. Lifecycle Manager is een product uit de stal van het Zwitserse Dunes, dat in september 2007 door VMware werd overgenomen.

Hardware
IBM, HP, Dell, NEC en Fujitsu Siemens gaan VMware's nieuwe virtualisatiesoftware ESX 3i hypervisor binnenkort meeleveren bij sommige van hun producten. Hierdoor kunnen bedrijven hun servers gemakkelijk virtueel consolideren. Dell stelt de hypervisor ook online beschikbaar voor gebruikers van bestaande servers van de fabrikant.

Webdreigingen
Een nieuw initiatief krijgt tevens gestalte, VMsafe, een initiatief waaraan bedrijven als Symantec, McAfee, Sophos en IBM meedoen. VMsafe staat voor een ‘protection engine' die webdreigingen veel grondiger en sneller kan analyseren en onschadelijk maken dan traditionele beveiligingsproducten. Leveranciers van beveiligingssoftware kunnen hun producten via API's laten communiceren met het platform van VMware. Een API (Application Programming Interface) is een verzameling definities op basis waarvan computerprogramma's of delen daarvan met elkaar communiceren.

Betrouwbaarheid
Uit onderzoek blijkt dat VMware's virtuele machines zelfs betrouwbaarder zijn dan het oude vertrouwde mainframe.

Meer weten?
Neem dan contact met ons op voor nadere informatie over VMware.
info@itnovo.nl